Sunday, October 5, 2014

Throwback "Selamat Hari Raya Aidilfitri"


Jeng jeng jeng. Selamat hari raya.. Hari untuk kita bersuka ria..Setahun hanya sekali.merayakan hari yang mulia ini... Dimasa bulan ramadhan..kita berpuasa hingga sebulan... Pabila syawal menjelma.. hari raya disambut dengan meriah... Selamat...hari...raya... Pong pong pong pong pong pong pong... . . . Sebut je hari raya..mesti lagu ni meniti niti dibibir mulut ni...tak gitu..semua orang macam tu la..kan??? 


Walau ni musim hari raya aidiladha..Hari raya Aidilfitri pun dah lama berlalu, aku tetap nak throwback hari raya Aidilfitri..ada aku kesah..hehe..Duk belek-belek album terjumpa la gambar-gambar raya dulu yang comel-comel..










Friday, April 4, 2014

Trip ke Pulau Langkawi..

Alhamdulillah..

Masih hidup bernafas di bumi Allah ini sebagai seorang penganggur.
Apa penganggur boleh buat melainkan duduk bersandar teringat kisah-kisah hidup yang lalu.. 
Rindunya saat riang ria pergi berjalan-jalan ke situ ke sini dengan kawan-kawan UTM. 
Alangkah seronoknya kalau boleh pergi bercuti lagi...Argghh..teringat pergi ke Pulau Langkawi awal tahun hari tu... Punyalah awal merancang lepas habis perbentangan dissertation hari tu nak pergi bercuti... Siap booking flight awal-awal. Last-last hampir takjadi pergi kami ke sana. Namun, dengan izin Allah, walau banyak dugaan berlaku (masalah disertation) aku tetap sampai di Pulau Langkawi bersama mila, wani dan yana.  



6/1/2014 Isnin


Dari Johor ke KL --- bas Tranasional (RM34.30) 

Dari TBS ke LCCT --- bas JETBUS (RM8.00)

Dari LCCT ke Langkawi ---Air Asia (RM 26.00)
Dari Langkawi ke LCCT ---Air Asia (RM 69.00)
Dari LCCT ke Johor ---Air Asia (RM 26.00)


Kereta sewa untuk 3 hari 2 malam (RM120)
tempah siap-siap..tunggu owner dia bawak ke airport


Dapat je kereta sewa, terus kami ke ADINA DRIVE IN MOTEL di Pantai Chenang..
Adina Drive in motel family room 2 malam (RM250)

Kenapa kami pilih untuk stay disini??

Hasil google dari experience orang lain ke Pulau Langkawi, Pantai Chenang adalah salah satu lokasi menarik untuk menginap kerana meriah dengan orang ramai terutamanya di waktu malam..
Kami tiba di motel ni kira-kira 10.30 malam.. Sungguh waktu itu masih ramai orang di jalanan lagi-lagi mat dan minah salleh. Rasa risau tetap ada, lagi-lagi kami berempat semua perempuan.. Malam itu, sebelum tidur, kami berjalan sekitar deretan kedai di Pantai Chenang. Berhadapan AB Motel, kami terjumpa satu kedai menawarkan pakej Island Hoping (RM25). Apalagi, terus kami ambil pakej tersebut.


7/1/2014 Selasa

Seawal jam 8 pagi, kami keluar untuk breakfast.

Tepat 9 pagi, kami terus ke kedai di mana kami menempah pakej Island hoping. Dengan menaiki van, kami dibawa ke tepi pantai untuk menaiki bot. Pakej Island Hoping merangkumi perjalanan ke Tasik Dayang Bunting, Pulau Beras Basah dan tempat Eagle feeding.

Ini bot kami naik

Mila, wani, yana, me

Island Hoping (3 tempat yang dibawa)

Mula-mula kami dibawa ke Tasik Dayang Bunting.Sebelum sampai ke tasik tersebut, pemandu bot berhenti berhadapan satu bukit yang seakan-akan berbentuk perempuan mengandung. Dongengnya juga kalau perempuan yang susah dapat anak minum / mandi air tasik ini akan cepat dapat anak...

Bukit ini (Tasik Dayang Bunting) berbentuk perempuan yang tengah pregnant


Ini la Tasik Dayang Bunting.. Penat juga panjat bukit tangga kat sini..

Untuk sampai ke sini, kami  terpaksa mendaki bukit (Tasik Dayang Bunting)

Kat sini ada Bot Kayuh (Tasik Dayang Bunting)

semestinya kami tak lepaskan peluang naik bot kayuh... boleh pusing2 sekitar tu..


Masing masing  penat mengayuh woo..


Destinasi kedua kami ke Pulau Beras Basah. Akibat keletihan mengayuh bot kayuh, kami hanya berehat sambil tengok je orang lain main kat sini.


                         
Lepak sekitar Pantai Beras Basah
Main jetski, bananaboat pun boleh di Pantai Beras Basah ni

Hanya mampu melihat orang main..mahal kot nak main payung terbang di awan tu..hehe

Destinasi terakhir kami ke tempat tengok helang...Banyak betul helang kat situ.Nanti pemandu bot tu baling roti, boleh la helang-helang tu datang dekat..


video


Pada sebelah petang,  kami pergi naik kereta kabel Langkawi. Sesiapa datang ke Langkawi ni wajib datang sini taw... Disebabkan kami warganegara Malaysia dapatlah diskaun separuh harga (RM15). Sangat-sangat teruja nak naik kereta kabel sebabnya kita akan sampai ke puncak setinggi 700 meter..woww..

This is Kereta kabel yang kami naik..awww aww.
Mula-mula naik kereta kabel ni gayat la jugak 10 sen..bila pandang bawah, rasa nak terlucut jantung..

Cantikkan..Ni tak sampai lagi ni puncak.

Bila dah sampai puncak, Subhanallah, indahnya ciptaan Allah..Tenang je duk atas tengok pemandangan.

tuuu..Puncak tu..nak p naik situ lah..

Saya di situ..peace.....Arghhh..Cantiknya kat sini..Macam tak nak turun...!!

Rasa macam tak nak turun je dari puncak tu..Tapi takkan nak tidur situ pulakk kan. haih... Turun je dari Kereta kabel tu, kami berjalan-jalan sekitar kawasan bawah pula... Sebenarnya, masing-masing dah penat berjalan seharian hari tu..Tapi digagahkan juga la kaki ni melangkah..Macam rugi pulak kan kalau tak meronda...

Ini tempat nama dia Oriental Village Langkawi..Ala-ala korea gitu tempatnya


Tu diaa..Winter Sonata gituu..

Ok..dah dah..habis citer kereta kabel, oriental village langkawi....Lepas tu, kami  terus pergi mencari kedai Haji Ismail Group, tempat jual coklat-banyak tu. Esoknya nak balik, senang sikit nak cari Haji Ismail tu..Boleh pi borong banyak-banyak terus. Hanya berbekalkan peta di Wave handset jer, kami meronda-ronda pusing Langkawi..Hampir sesat jugak la, walau ada wave pon..haha..yela...masing-masing kali pertama datang situ...Apa lagi cari direction ke Jeti Langkawi, Dataran Lang, Haji Ismail group (banyak jugak cawangan dia, hampir semua cawangan la kami singgah..hahaha..tamak) dan lain-lain tempat (lupala). Semestinya, sesiapa datang ke Langkawi, tak terlepas ke Dataran lang... Kira dapat snap-snap helang gergasi ni jadilaaa..
Helang besar disitu..

Semangat kena ada..hihi..:) 

Menunggu matahari balik kampung....

Subhanallah.Allahuakbar..sungguh indah ciptaan Allah..

Ini lah Dataran Lang Langkawi, dekat je dengan Jeti Kuah.. 

Alhamdulillah...Walaupun trip ke Pulau Langkawi hari tu sangat singkat, tapi rasa puasnyaa... Last-last,baru perasan sekeping gambar coklat pun aku tak ambik..dah abih dah laa aku makan dan bagi-bagi kat orang.. Padahal habis beratus-ratus jugak untuk coklat... Kini, kusedar, aku ni boleh tahan tamak jugak..Ye la, time membeli tak ingat dunia... Allahuakbar, jauhlah sifat tamak dan boros dalam diri aku ni..Moga lain kali aku harus berjaga-jaga...

I love Langkawi.. <3











Tuesday, April 1, 2014

throwback...aku yang dulu bukanlah yang sekarang.

Bila rasa sunyi begini, teringat memori aku yang dulu..

Memori dulu,
ada yang manis, ada yang pahit.
ada yang bahagia, ada yang sedih.
ada yang mengembirakan, dan ada yang memalukan.
semua orang pasti merasa..

Sungguh...aku malu yang pahit.aku malu yang sedih, aku malu yang memalukan.
malu dengan diri aku.
malu dengan sikapku.
malu dengan setiap kisah yang pernah aku coretkan dalam hidupku.

Tapi,
itu semua masa lalu.
masa lalu hanya menjadi sejarah dalam hidupku.
masa lalu mengajar aku erti kehidupan, kasih sayang, kedewasaan dan peringatan.

kata orang,
ambillah pengajaran dari masa lalu,
dan lupakan rasa sakitnya...



Kalau kamu kenal aku sebagai sahabat,
kekalkan aku sebagai sahabatmu selamanya.
Kerana aku tak mampu mencari sahabat lain sebaik-baik sahabat yang aku ada.
Aku tahu kadang-kadang aku membosankan dan merimaskan kamu sahabat,
tapi, aku pasti masa lalu kita pasti ada satu saat bahagia,
andai tidak kamu pasti tidak menganggapku sebagai seorang sahabat,
aku sayang sahabat aku.


Kalau kamu kenal aku sebagai orang yang pernah kacau bilaukan hidupmu,
maafkan aku atas segala khilafku,
maafkan aku pernah menconteng masa lalumu,
kerana aku tahu aku terlalu mengikut kata hatiku yang tak menentu saat itu,
apa yang aku tahu, mahu menjadi teman kamu,
tapi aku tersalah jalan untuk mendekatimu,
aku malu dengan setiap perlakuanku,
mungkin anggapanmu terhadapku sangat serong,
sungguh, aku waras,
aku tahu mana yang benar mana yang salah,
Lupakan aku seorang pesalah, 
bebaskan aku dari masa lalumu.


Kalau kamu tidak pernah mengenali diriku,
dekati aku jika aku boleh beri secebis bahagia dalam hidupmu,
jauhi aku jika aku bukan sesiapa untukmu..




Wednesday, February 5, 2014

Satu malam telur rebus hangit..

KISAH SATU MALAM TELUR REBUS HANGIT....

Pada suatu malam, (kira-kira pukul 10.30 malam)....

Along : Mummy,Daddy...malam ni kawan along nak tido kat umah kita...jap lagi along kuar nak amik dia...

Mummy :oh ye...ok...nanti jgn balik lambat sangat taw..

Along: baik mummy...
Daddy : along...nanti da balik...along kunci pagar. Kunci pintu taw...
Along : ok..baik daddy... daddy..along pinjam kereta daddy ye...along da parking kereta along kat dalam da...pinjam ye daddy...
Daddy: ok..iyelah..hati2.jgn balik lewat sgt taw..ingat tu...
Along : ya daddy....thanks taw... mummy.daddy.,along pergi dulu..assalamualaikum...
Daddy, Mummy : waalaikumussalam...





Lokasi: dapur rumah.



Mummy : angah...buat apa tu sorang2..? Haihh..lapar lagi ke..kan baru petang tadi da       makan..

Angah : eh..mummy..xlah... rasa nak ngunyah2... mummy... along ckp nak amik kawan..along da pergi ke?

Mummy : hmmm..dah pergi da tadi... angah, pagi esok angah masak nasi goreng ek... kawan along datang tu...mummy tak sempat nak masak la pagi esok..mummy nk pegi keje...nanti angah masak ye syg...
Angah : ok...no hal lah mummy...nanti angah buat...mummy..along balik KL esok kan...
Mummy : haah..tu kawan along datang umah kita tu..diorang nak balik KL sama2... nanti masak lebih2 taw.. boleh along bawak bekal jugak...
Angah : alah along ni..nak bekal2 pulak...
Mummy : hmm..masak je lebih..lagipon banyak nasi putih tu mummy masak.angah habiskan je la buat nasi goreng ye...
Angah : ok mummy..bisa diatur...

Beberapa minit kemudian,daddy masok ke dapor...

Daddy : eh angah..tak tido lagi...senyap je..ingatkan dah tido..rupanya ngah melahap kat dapur..ish ish...
Angah :hehe..manaa de sampai tahap melahap..kunyah sikit2 je daddy...
Daddy: iyelah kamu tu angah... ni haa..tolong basuhkan baju daddy ni ye...
Angah : ok daddy..tinggal je nanti angah basuhkan...
Daddy : da ciap tutup semua suis tu mesin basuh, suis tv, lampu kipas semua...
Angah : ya daddy...baiiiikkk..menurut perintah...
Mummy: dengar tu cakap daddy..kamu tu selalu lupa tutup suis kipas kat ruang tamu tu...habis sejuk tv kerusi meja kat situ...
Angah : iye..mummy daddy...angah dengarr...
Daddy: ok lah..daddy nak masuk tidur dulu..
Angah: orait .selamat malam daddy... muahh..




Setelah daddy masuk ke bilik, 


Mummy mengangkat bakul kain ke mesin basuh,



Angah masih meneruskan kerja melahapnya...



Mummy : haihh..angah...tak siap2 lagi makan...

Angah : dah siap da mummy..hehe... ngantuk la pulak pas makan..

Mummy: jap2 lagi cepat la membesar kamu tu angah makan malam2 cam gini...

Angah : tak mummy tak....hari ni je... esok angah nak diet da.... hehe...
Mummy : suka hati kamulah angah...angah...mummy da basuh kain daddy tadi tu... nanti tolong masukkan softlan dan bilas ye...
Angah : eh..mummy da basuhkan..thank you mummy...



Sementara Angah pergi membilas kain,mummy ke dapur mengambil 8 biji telur ayam...

Tak lama kemudian,



Angah: mummy..angah dah siap bilas kain..pagi esok angah jemur ye.....

Mummy: iyelah...angah...dalam periuk atas dapur tu ada telur.. nanti pagi esok angah rebuskan ye..mummy da siap letak atas dapur tu...

Angah: owhh okk....eh..banyaknye telur mummy..sampai 8 biji nak buat apa...

Mummy : along kamu tu nak bawak bekal... nanti pagi esok angah rebuskan ye....
Angah : along lagi...hmmm..
Mummy: dgr tak...da..mummy nak masuk bilik dulu...selamat malam syg...
Angah: haaah haah ye mummy..dengarrr..k selamat malam mummy...muaahh...


Jam menunjukkan pukul 12.15 malam..

Angah:

Kain jemur pagi esok.✔
Suis mesin basuh da tutup.✔
Pergi ruang tv...
Suis tv da tutup. ✔
Suis lampu da tutup .✔
Suis kipas da tutup. ✔
Okehh..siap semua..da boleh tido...
Basuh kaki..
Baca doa..
Tido..zzzzzzzzz

........................................................................................................
Watak baru :
kawan along (adam) 
........................................................................................................

Jam menunjukkan pukul 2.30 pagi...

Along dan kawannya, Adam baru sampai ke rumah... 

Setelah pagar dikunci, Along membuka kunci pintu rumah untuk masuk.....

Along : ishhh..Adam... kau ada bau tak apa yang aku bau...
Adam: long...macam bau hangit jer ni... sape pulak membakar pagi2 buta ni long...entah2..aiii
Along : eh..kau jgn macam2 adam...tapi.... kuat sangat bau hangit ni... adam..cuba kau tgk kat rumah sebelah ngn depan tu...ada org membakar sampah ke time2 cam gini...
Adam: ishh..gelap je kat luar ni... long..aku rasa cam bau kuat dari dalam rumah kau nihh.. jom masuk cepat..
Along : jap2 adam... Susah pulak kunci pintu ni nak bukak...

Masuk je ke dalam rumah...makin kuat pulak bau itu...
Along membuka suis lampu....

Along : :O :O :O
Adam : :0 :0 :0

Bau hangit semakin menusuk hidung along dan adam..

Ni mesti kek angah hangit lagi...pikir Along.

Along menuju ruang dapur.

Gelap.

Suis lampu ditekan.



Terus lampu di ruang dapur menyala cerah.



.....



Tiada sesiapa pun disitu.



Along menoleh..



Kelihatan asap berkepul2 keluar dari ruang dapur basah...



Pantas.Along berlari menekan suis lampu ruang dapur basah...



Along, Adam : MashaAllah....

Adam : long...tutup api dapur tu..

Along: huhhhh. Naseb baik.... ni mesti keje angah tak tutup api dapur ni..hishhhh..

Adam: nasib baik tak terbakar periuk tu.. dah merah membara nak pecah dah periuk tu..hoihhh.
Along: syukur.ya Allah...nasib baik tak jadi ape2.. ada hikmat kita balik lewat malam ni.. tapi kau tengok la dapur ni adam...




Asap hitam yang kuat menyebabkan ruang dapur menjadi sedikit kelam... 



Kipas angin dapur yg putih menjadi hitam memerangkap asap hitam...

Telur rebus dah hangit..bukan setakat hangit.dah pecah menyembur nyembur...

8 biji telur yang direbus pecah memercik mercik terkena dinding dan lantai ruang dapur..

Along mencapai kain mengelap telur yang bertempek tempek di dinding...

Hangit...busuk...

Along: adam...kau masuk bilik aku dulu yer..rehat...kau da la baru sampai umah aku ..sori ek.umah aku macam ni...aku nak lap dulu telur2 ni...
Adam: eh..tak pe long...meh aku tolong..xde ape pon...

Adam turut mencapai kain mengelap dinding dapur...

Along: nasib baik daddy aku tak terjaga taw... kalau tak penat la nak dengar daddy aku berleter ni...
Adam: mana tak berleter..boleh pulak tinggal rebus telur pergi tidur....


Keesokan paginya.di bilik daddy dan mummy.

Mummy : daddy.tak bau hangit ke?
Daddy : hmmmm... en sudin jiran sebelah lah tu bakar sampah pagi pagi ni ..
Mummy: bakar sampah pepagi.. ish..nape busuk sangat..
Daddy: dia bakar tulang2 la kot..umah dia kan wat kenduri ari tu..mesti banyak tulang2 dia bakar tu.. dah la jom solat...

Usai solat... 

daddy terus bersiap untuk ke sekolah...hari ini, daddy perlu bawak pelajar daddy untuk bertanding bola sepak takraw ke tempat perlawanan... daddy perlu sampai awal ke sekolah untuk menjemput pelajar daddy...

Mummy pula terus ke dapur...

Sampai di dapur basah....

Mummy : Terkejut mummy melihat telur yang ingin direbus dah jadi hitam...


Mummy terdiam...

Sebelum ke sekolah, daddy masuk ke dapur untuk breakfast.

Daddy mencapai sekeping roti dan segelas kopi kulim dihirup..

Daddy : ok mummy...daddy pergi dulu..daddy nak cepat ni...
Mummy: ok daddy... (dalam hati) nasib baik daddy tak sy ak apa2... mungkin daddy masih ingt en sudin bakar tulang lagi tu..

Along keluar dari bilik menuju ke bilik angah.

Along : angah!!! Bangun la...
Angah: mmmm.ye pegi la..t org bgn ahh..
Along: bgn cepat lah... pegi dapur tu..tgk apa da jadi...
Angah: ish..mende la along ni..
Along menarik angah ke dapur...

Kelihatan mummy dengan muka resah tengah masak nasi goreng...

Angah : morning mummy..eh mummy..nape masak... kan da suruh angah masak..cakap nak pergi sekolah awal...
Mummy: takpe la mummy goreng nasi ni... daddy yg nak pergi awal ari ni..mummy xde kelas pagi ni..takpe la mummy pergi lewat sikit..mummy da call cikgu PK mummy pergi lewat sikit... lagipon Along kan nak bertolak da pagi ni.
Along : xpe mummy..biar je angah masak tu..
Angah : hmmm..xpe mummy..angah boleh masak..mummy xyah la susah2.
Mummy : angah cer tengok ni... ( lalu Menunjukkan periuk berisi telur rebus hangit)
Angah : hahhh..nape ni mummy..hahahhaaha..hitamnyee
(Terbahak bahak angah ketawa melihat telur yang dah hitam legam tu)
Along : amboih angah..gelak2 jugak. Nasib baik along balik semalam along perasan...
Angah : hahh..mummy rebus jugak ke semalam?.. kan mummy suruh angah rebus pagi nihh...
Mummy: ya Allah...mummy lupa la..mummy letak atas dapur terus mummy bukak api dapur tu. Tapi mummy bukak api tu kecil je ingat mummy... hmmm..along balik pukul berapa semalam?
Along: dalam pukul 2.30 pagi macam gitu jugak la..
Angah : uihh..kat 2 jam lebih jugak tu...huhh..naseb bek kau ada longg...
Along: tu la nasib baek along balik lewat semalam.... tgk dapur da macam ape dah... mummy...daddy tak bau hangit kuat ni ke?
Mummy :  bau sangat..tapi daddy ingat en sudin bakar tulang...
Jangan bagitau daddy ye..nanti daddy marah2..
BIAR PECAH DIPERUT JANGAN PECAH DIMULUT.
Along, Angah : ye mummy...
Along : tapi lain kali kena la beringat... daddy tu selalu pesan itu ini... nanti daddy cakap tak dgr cakap daddy pulak..hmm
Mummy : hmm..syukur mummy... fobia mummy nak rebus telur..haihh...
Angah : ni semua along punye pasal nak bawak bekal telur la itu la ini la..
Along: ehhh.. along pulak yang kena...

Setelah mummy ke sekolah,Along pulang ke KL,
Angah masuk ke dapur...mengemop lantai dan mengelap saki baki telur yang masih melekat didinding...


Tuesday, January 28, 2014

POYO nak blog

Last post, July 2011...
.
.
.
orang nak bebelog..kita pon gatai nak bebelog jugak... pastu baca sendiri... gelak sendiri..hahaha.... ok... xpe..xde org pon baca blog aku....
.
.
.
december 2010..
dengan azam yang tinggi... aku register blog...kononnya..nak mula berkarya... berimaginasi melalui tulisan...
ohh..rupanya azamku lebih hangat dari sehangat hangat tahi ayam...
.
.
.
.
aku rasalah....
.
aku nak sambungla azam lama tu.
.
.
mulai hari ni...
.
.
.
ok
.
pikir.
.
pikir.
.
pkir.
.

Wednesday, July 6, 2011

sMilE:) No nEEd tO sAy aNything...

hidupku sepi tanpa senyuman mereka......

Senyum seindah suria
Yang membawa cahya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum

Senyum... kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga
Senyum... membahagiakan
Dengan senyuman terjalinlah
Ikatan...


Senyum..senyum..senyum
Senyum..senyum….

Kacak luar...Kacak dalam...
Kacak dengar sini..
Kalau saya senyum..
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum..
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit...

senyum tak perlu kata apa-apa...senyum..:)


manisnya senyummu.
oh manisnya….manisnya…senyumanmu…
kurasa satu dunia sudah mengerti perasaanku ini..
mengapa oh mengapa..
takkah kau sedar kumendamba…
ataupun dikau sengaja diam berpura…
memendam rahsia,
segeralah oh segera..
kutahu kau hanya bermain masa…
semakin sering kita bertemu..
semakin terpaut rasa cintaku…
hari demi hari..kutetap menanti…
namun malu mula langkah pertama…

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi
Biar terjadi
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua... kan baik baik saja
Bila ketetapan tuhan
Sudah ditetapkan
Tetaplah sudah
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa berubah
Relakanlah saja ini
Bahwa semua yang terbaik
Terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang..

Masih adakah waktu tersisa kasih..
temani diriku..malam gelap ini..
biarkanlah...jangan dengan mereka..
salahkan dirimu..mencintaiku..
manis kata cinta darimu.
sinari hati ini kekasih..
sampai kapan kita begini..
janganlah bersedih....usahlah menangis..
berikanlah aku..satu senyum saja..
lupakan semua..nobel bayang ada..
berikanlah aku..satu senyum saja...

Senyum senyumlah
Walau gagal itu hakikatnya
Kau senyum terbang semula ke awana
Dan berputiklah semula
Ada kalanya
Kemenangan itu sementara
Supaya kau tak terlupa asalnya
Cuma cinta asas untuk kita bermula

Janganlah engkau menangis dan
Janganlah engkau bersedih lagi
Semua kemungkinan dan segala keterangan
Yang akan membawamu terbang

Senyum senyumlah
Jalan hidup tetap akan berubah
Pengalaman kau sematkan di dada
Untuk selamanya
Dan senyumlah untuk semua

Cinta menyerikan segala
Sentiasa kau
senyum

Sunday, June 19, 2011

~Dipetik dari internet~

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah...
Seandainya telah Engkau catatkan,
Dia milikku tercipta buatku...
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagiaan antara kami...
Agar kemesraan itu abadi...

Ya Allah...
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani...
Seringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...
Maka jodohkanlah kami...

Tetapi Ya Allah...
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku...
Bawalah dia jauh daripada pandanganku...
Luputkanlah dia dari ingatanku...
Dan periharalah aku dari kekecewaan...

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
Menolak bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja yang merah...
Agarku sentiasa tenang...
Walaupun tanpa bersama dengannya...

Ya Allah yang tercinta...
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu...
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku...
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui...
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini...

Ya Allah...
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku...
Di dunia dan akhirat...
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini...
Jangan Engkau biarkan aku sendirian...
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran...
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai...
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah...

Ya Allah...
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat...
Dan periharalah kami dari azab api Neraka...

Amin...amin...Ya rabbal 'aalamin.

Monday, May 9, 2011

Kalau ku tahu awal-awal............huhu


ohh my lappy....
1 sem aku merana hidup dengan ACER nih..huh...nasib baik tak jual...
Ingatkan RM500...rupanya RM20 ajer...
Alhamdullilah..ALLAH nak tolong Aku.
ada rahmat disebalik apa yang terjadi...
Kalau awal-awal lagi aku antar repair ACER ni , takdela aku merana tiap kali nk guna ACER nih.huhu..
Tak baik "kalau2" ami..think positive Ami Ag..
Sekarang ACER aku ni dah cun,baik, dan sangat2 ok.. tak payah lagi nak pinjam lappy orang lain..
Mulai hari ini, aku janji akan menjaga ACER baik-baik...haha
Aku takkan lelong ACER lagi...nasib aku baik, xde orang nak beli ACER ari tu...huhu..